Η ομάδα Murathène επισκέφθηκε το MakeSomeNoiz στα πλαίσια του προγράμματος Ανταλλαγής νέων Erasmus+. Τα παιδιά και των δύο προγραμμάτων συνεργάστηκαν μαζί με μια παιδική χορωδία προσφύγων με σκοπό τη συναυλία στο Souzy Tros στις 20 Απριλίου του 2019, έναν ανοιχτό χώρο που δημιουργήθηκε από πρόσφυγες του Κέντρου του Ελαιώνα στην Αθήνα. Η εμπειρία του προγράμματος ανταλλαγής νέων πρόσφερε στα παιδιά την ευκαιρία να γνωριστούν, να δουν τα αποτελέσματα της συνεργασίας τους, αναγνωρίζοντας και προάγοντας την πολιτισμική τους διαφορετικότητα. Πάνω από όλα όμως, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να συνατηθούμε ξανά.

Οι Murathène είναι μια άτυπη ομάδα νέων που στηρίζεται από καλλιτέχνες από την πόλη Μουράτ στο νομό Καντάλ της Γαλλίας και τα περίχωρα, αλλά και από την Αθήνα.

Η μουσική είναι ταυτότητα. Οδηγεί στην ολοκλήρωση, σε ατομικό και συλλογικό επίδεδο και δημιουργεί προϋποθέσεις συμβίωσης “πέρα από τα σύνορα”, με τη συνεργασία, την εκπαίδευση και τη διαπολιτισμική εργασία.

Το Murathène είναι ένα πρόγραμμα κοινωνικής ενσωμάτωσης μειονοτήτων, νέων από τα προάστια πόλεων, προσφύγων, απομονομένων αλλά και περιθωριοποιημένων ομάδων, μέσα από την αποδοχή, τη δεκτικότητα, την προώθηση των περιοχών και της πολιτιστικής τους κληρονομιάς, τον αγώνα ενάντια στον κοινωνικό αποκλεισμό, την αφοσίωση των νέων και τη βιώσιμη ανάπτυξη.

Στα πλαίσια της διαπολιτισμικής ανταλλαγής, οι νέοι καλούνται να μοιραστούν μουσικές, παραδόσεις, εμπνεύσεις και παραγωγές, να βιώσουν τις διαφορετικές κουλτούρες, να ανκαλύψουν νέους πολιτιστικούς ορίζοντες και να χαρούν μουσικές και καλλιτεχνικές στιγμές σε ένα ευχάριστο περιβάλλον.